Rebecca Pomerantz, tuinontwerper
De natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven.
Opgroeiend in Zuid-Limburg op de grens van België was ik al jong in de weer met mijn eigen tuintje. Onder toeziend oog van mijn moeder was ik toen al bezig ervoor te zorgen dat mijn stukje grond zo veel mogelijk oogst opbracht.
Van mijn vader leerde ik het ingenieuze leven onder de grond kennen. Doordat hij mij bij de zoektocht naar eetbare paddenstoelen als klein meisje – dus laag bij de grond – inzette als truffelzwijntje.
Ik was dus al jong bewust van de magie van de natuur en hoe je daar zelf van positieve invloed op kunt zijn. Hoe beter ik voor mijn tuintje zorgde hoe meer lekkere bessen en tomaatjes het opbracht. Niet alle paddenstoelen plukken maar een goed deel laten staan, betekende het jaar erop weer een mooie oogst.
De natuur bleef altijd een belangrijke rol spelen in mijn leven. Door een bos lopen en niks eetbaars kunnen plukken, daar vond en vind ik nog steeds geen bal aan.
Mijn recente verhuizing naar een klein dorp boven Amsterdam, met een eigen tuin, heeft de liefde voor de natuur weer helemaal aangewakkerd. Ik ging bijleren over eetbare planten, tuinen, tuinontwerp en ecologie. En een intensieve kennismaking met de permacultuur* bracht alles bij elkaar.
Ik herontdekte het plezier van een tuin waarin van alles te bekijken, ruiken, proeven en plukken valt. Er is veel meer eetbaar dan je denkt. En ik leerde hoe je met de natuur kunt meewerken om zelfs van een klein stukje grond en zonder je kapot te hoeven werken heel veel groente en fruit kunt oogsten.
Nu realiseer ik me dat ik dit plezier met mijn eigen kinderen wil delen maar eigenlijk met zoveel mogelijk mensen. En nu heb ik de tools om van elke tuin een paradijs te maken. Voor jou en voor de natuur. Ik neem je graag mee.
*Permacultuur komt van permanent agriculture en permanent culture. Het is een benadering die de tuinier aanmoedigt met de natuur mee te werken en een tuin te ontwerpen die het goed doet zonder dat er steeds grote ingrepen nodig zijn die tegen de ecologische realiteit ingaan.
Mijn ontwerp filosofie
Ik ontwerp tuinen waar in- en van geleefd kan worden.
Niet alleen door jou en/of je gezin, je familie, vrienden, maar ook door de nuttige beestjes die hard nodig zijn om je tuin gezond te houden. Denk aan bijen, vlinders en libellen voor de bestuiving van de bloesem maar bijvoorbeeld ook aan egeltjes die de slakken opeten, vogels die het teveel aan rupsen beheersen en wormen die de grond luchtig woelen.
De manier van ontwerpen en de keuzes die ik maak worden afgeleid van de patronen die de natuur laat zien. In mijn ontwerpen zie je dan ook natuurlijke vormen en lijnen, hoogteverschillen en een grote diversiteit aan veelal inheemse plantsoorten. Dat zijn planten die in de omgeving thuishoren.
Hoe meer diversiteit in planten, hoe gezonder de bodem. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder de plant en dus hoe beter de opbrengst. Bovendien zal er een balans ontstaan in de bodem, waardoor onkruiden minder terugkomen en dat scheelt enorm in onderhoud.
Voor de aanleg van je tuin kijken we als eerste naar wat er al aanwezig is in de tuin en wat we kunnen hergebruiken. Ik zal je adviseren in de diverse mogelijkheden voor je terras, paden, pergola, overkapping, borderranden, vuurplaats, verlichting etc. Allemaal afhankelijk van jouw wensen en budget natuurlijk.
Samen plezier van een eetbare tuin
Een tuin waarin van alles te bekijken, ruiken, proeven en plukken valt
Ik heb geleerd hoe je met de natuur kunt meewerken en dat je zelfs van een klein stukje grond en zonder je kapot te hoeven werken heel veel groente en fruit kunt oogsten. Ik realiseer me dat ik dit plezier met mijn eigen kinderen wil delen maar eigenlijk met zoveel mogelijk mensen. Ik maak van jouw tuin graag een paradijs. Voor jou en voor de natuur. Ik neem je graag mee.
Neem contact met me op
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin? Neem vrijblijvend contact met me op
Telefoonnummer of whatsapp
+316 28 733 775
Woonplaats
Broek in Waterland